Εξ αποστάσεως εργασία, αλλά όχι και εξ αποστάσεως γνωριμία

Τα νέα δεδομένα στην χρήση του internet

Το 34% των Αμερικανών ιδιωτικών υπαλλήλων εργάζεται από το σπίτι. Από αυτούς το 10% θα συνεχίσει την εξ αποστάσεως εργασία και μετά την καραντίνα, γιατί οι επιχειρήσεις εξοικονομούν χώρους γραφείων ενώ ρυθμίζουν καλύτερα την κατανομή προσωπικού που είναι γονείς και μεγαλώνουν παιδιά. Η εξ αποστάσεως εργασία συνδέεται και με δεδομένα (data) χρήσης internet. Στο εμπορικό κέντρο του Μανχάταν η χρήση internet μειώθηκε 30%, αλλά αυξήθηκε 60% στο Long Island και στο αναβαθμισμένο Green Point. Αντιστοίχως, στο Λονδίνο μειώθηκε η χρήση internet στο κέντρο και αυξήθηκε στα προάστεια. Τα ποιοτικά δεδομένα έδειξαν άνοδο επισκεψιμότητας σε sites επιχειρηματικά, εκπαιδευτικά, παιγνιδιών (όχι τζόγου), ηλεκτρονικού εμπορίου και ψυχαγωγίας (streaming). Σταθερή, χωρίς άνοδο, είναι η επισκεψιμότητα σε sites τυχερών παιγνιδιών (τζόγου) και πορνογραφίας. Παρά τις κοινωνικές αποστάσεις (social distancing) λόγω κορωνοϊού η επισκεψιμότητα σε sites γνωριμιών είναι μειωμένη.

Άμβλυνση ανταγωνισμού και έκρηξη κερδών

Για προϊόντα μεγάλης ζήτησης λόγω κορωνοϊού

H αμερικανική (Τέξας) Κimberly-Clark, με χαρτί τουαλέτας και πάνες μωρού, σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του 2020 αύξηση πωλήσεων 11%.  Η Procter & Gamble, με χαρτί τουαλέτας και χαρτοπετσέτες, έσπασε στο πρώτο τετράμηνο του 2020 ρεκόρ πωλήσεων δεκαετίας. Στην Μεγάλη Βρετανία, η Reckitt Benckiser κατέγραψε ζήτηση «άνευ προηγουμένου» στα αντισηπτικά (Lysol και Dettol). Αλλά με την έκρηξη της πανδημίας και του panic buying οι μεγάλες αλυσίδες supermarkets ξεκίνησαν αμέσως την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για βασικά είδη νοικοκυριού (χαρτί τουαλέτας, απορρυπαντικά κλπ) ρίχνοντας τις τιμές. Πριν από την κρίση του κορωνοϊού, τα επώνυμα προϊόντα οικιακής χρήσης των τριών αμερικανικών και βρετανικών εταιριών που προαναφέρθηκαν, δέχονταν γενικώς ισχυρή πίεση από αντίστοιχα προϊόντα «ιδιωτικής ετικέτας» (private labels). Αλλά η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του χαρτιού σε πολτό δίνει την δυνατότητα στα επώνυμα προϊόντα να ανταγωνιστούν στην τιμή τα αντίστοιχα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Συνεργασία «γιγάντων» σαρώνει την ινδική αγορά

Βάζουν ακόμη και περίπτερα σε πλατφόρμες οn line πωλήσεων

Η Facebook αγόρασε έναντι 5,7 δις$ το 9,9% της ινδικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Jio, θυγατρικής του ινδικού «γίγαντα» Reliance Industries Limited (RIL) που δραστηριοποιείται σε ενέργεια, πετροχημικά, υφάσματα, φυσικούς πόρους, εμπόριο, τηλεπικοινωνίες. Το 2016 η Jio κυριάρχησε στην ινδική αγορά κινητής τηλεφωνίας με 388 εκ. συνδρομητές και ετοιμάζεται (τώρα μαζί με την Facebook) να επενδύσει στην τεχνολογία 5G. Η μητρική RIL διαθέτει σε όλη την Ινδία 11.300 καταστήματα λιανικής, από μπακάλικα μέχρι ηλεκτρικά είδη, ρούχα και επώνυμα brands, που θα τα βάλει σε κοινή πλατφόρμα on line πωλήσεων για να ανταγωνιστεί, στην Ινδία, την Amazon. Στην ίδια πλατφόρμα, ο CEO της RIL Mukesh Ambani σχεδιάζει να βάλει και 30 εκ. συνοικιακά κιόσκια (kirana), ώστε να τα διασώσει από τον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων που επεκτείνονται (λόγω κορωνοϊού) και αυτά στις on line πωλήσεις. Σε αυτό το επιχειρηματικό πλάνο προστίθεται η Facebook, της οποίας η εφαρμογή WhatsApp με 400 εκ χρήστες στην Ινδία, εξασφάλισε άδεια να πραγματοποιεί χρηματικές συναλλαγές στην Ινδία. Εκτιμάται ότι η Facebook με την συνεργασία της RIL θα γίνει ο μεγαλύτερος διακινητής χρηματικών εμβασμάτων στην Ινδία.

Αυτοκινητοβιομηχανία: Το ρεκόρ πωλήσεων του 2017 ίσως δεν καταρριφθεί ποτέ

Αντί κερδών, δάνεια για να επιβιώσουν

Το 2017 πωλήθηκαν 95 εκ. αυτοκίνητα, παγκόσμιο ρεκόρ, σε όλον τον πλανήτη. Το 2020 οι πωλήσεις θα μειωθούν τουλάχιστον κατά το 1/5 του προβλεπόμενου αριθμού, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό του 2007. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν αγώνα επιβίωσης. Η Ford δανείστηκε με επιτόκιο 9% και θα χρειαστεί, όπως και η General Motors, από 10 έως 14 δις $ ρευστότητα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Για το δεύτερο εξάμηνο, οι 8 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες θα χρειαστούν ρευστότητα 50 δις $. Έχουν ακυρώσει χορήγηση μερισμάτων και ζητάνε από τις κυβερνήσεις να πληρώσουν μισθούς εργαζομένων (το 15% των εσόδων τους) που οι ίδιες έθεσαν σε υποχρεωτική άδεια. Στην Γερμανία οι VW,BMW, Daimler (Mercedes) περιμένουν σωτηρία από την κυβέρνηση (έχει προγραμματιστεί Teleconference με την Καγκελάριο στις 05/05). Στην Ευρώπη τα κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών είχαν, έτσι και αλλιώς, περιοριστεί πριν την πανδημία εξ αιτίας επενδύσεων στην τεχνολογική έρευνα ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EVS). H VW είχε προγραμματίσει επενδύσεις σε EVS 60εκ $ στα επόμενα πέντε χρόνια. Αλλά στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την Κίνα, μόνον 2 στα 100 αυτοκίνητα (πωλήσεις 2019) ήταν αμιγώς ηλεκτρικά. Η κατάσταση είναι αντιφατική. Με την πανδημία και την καραντίνα οι καταναλωτές δελεάστηκαν από την καθαρή ατμόσφαιρα, άρα ευνοούνται οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αλλά η πτώση στην τιμή της βενζίνης και οι ευκαιρίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (από leasing που δεν πληρώθηκαν) ευνοούν τις πωλήσεις συμβατικών αυτοκινήτων. Ο φόβος του κορωνοϊού αποθαρρύνει την χρήση ΜΜΜ και ευνοεί τις μετακινήσεις με ΙΧ. Αλλά η εξ αποστάσεως εργασία μειώνει τις ίδιες τις μετακινήσεις. Εκτιμάται ότι παράταση της κρίσης θα πλήξει οριστικά τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Ίσως το ρεκόρ του 2017 (95 εκ πωλήσεις αυτοκινήτων παγκοσμίως) δεν πρόκειται ποτέ να καταρριφθεί.

Ρεκόρ εσόδων για το Netflix

Oι κερδισμένοι της κρίσης του covid-19

H πανδημία και η καραντίνα οδήγησαν σε έκρηξη της χρήσης του Netflix και ο «γίγας» του streaming προσέθεσε 16 εκατομμύρια νέους συνδρομητές στο πρώτο τετράμηνο του 2020. Πρόκειται για αύξηση 16% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019. Τα καθαρά έσοδα στην ίδια χρονική περίοδο του Netflix διπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 709εκ$.

Από τις πίτσες στις γκουρμέ γεύσεις

Πώς διαμορφώνεται το καταναλωτικό και επιχειρηματικό τοπίο στην διανομή έτοιμου φαγητού

Η διανομή έτοιμου φαγητού (delivery) στην ευρωζώνη είχε κατακόρυφη πτώση στην αρχή της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, για να επανακάμψει δυναμικά στα τέλη Μαρτίου. Αρχικά, οι καταναλωτές «στόκαραν» μόνο προϊόντα super market. Αγνοούσαν αν μπορούσαν κι αν ήταν ασφαλές να παραγγείλουν έτοιμο φαγητό. «Οι επιλογές όταν είσαι κλεισμένος σπίτι είναι περιορισμένες. Η παραγγελία έτοιμου φαγητού είναι μία από αυτές», Jitse Groen, CEO της Takeaway.com. H ζήτηση είναι πλέον σταθερή, αλλά μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες παραγγελιών όπως η Prosus δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση γιατί πολλά εστιατόρια παραμένουν κλειστά. Οι μετοχές της Just Eat Takeaway ανέβηκαν κατά 11% στις αρχές Απριλίου. Στην αρχή της καραντίνας οι παραγγελίες αφορούσαν σε συνηθισμένα φαγητά όπως πίτσες κλπ για να εξελιχθούν σε εξειδικευμένες, ακόμη και γκουρμέ, «γεύσεις» και σε γεύματα υγιεινής διατροφής. Οι επιχειρήσεις παραγγελιών και διανομής έτοιμου φαγητού εκτιμούν ότι η «μετατόπιση» του καταναλωτικού κοινού από τα εστιατόρια προς τις apps του «φαγητού στο σπίτι» θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της καραντίνας και τις νέες συνθήκες δημόσιας υγείας μετά τον Covid-19.

Τα «ψηφιακά γραφεία» (virtual offices) μετά τον κορωνοϊό

Το νέο επιχειρηματικό τοπίο στην «εξ αποστάσεως» εργασία

Η ψηφιακή εφαρμογή Zoom προσάρμοσε το 2011 την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence-AI) σε εταιρικές ανάγκες «εξ αποστάσεως» επικοινωνίας, δημιουργώντας επιχείρηση on line παροχής υπηρεσιών. Η Zoom, μέχρι την κρίση του Covid-19, απευθυνόταν σε εταιρικό κοινό, σε αντίθεση με άλλες ψηφιακές πλατφόρμες (Skype) που είναι για όλους τους χρήστες του διαδικτύου. H πανδημία εκτόξευσε τους ημερήσιους χρήστες της Zoom από 10 εκ τον Δεκέμβριο του 2019 σε 200 εκ σήμερα. Η αξία της μετοχής της αυξήθηκε κατά 49% από τα τέλη Ιανουαρίου. Αλλά η Zoom αναγκάζεται τώρα να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, για τα οποία δεν ήταν προετοιμασμένη όσο λειτουργούσε με εταιρικούς πελάτες (και όχι για το παγκόσμιο κοινό όπως η Microsoft και η Google). Εφόσον η «εξ αποστάσεως» εργασία εξελιχθεί σε εταιρική πρακτική και μετά τον κορωνοϊό, η δημιουργία «ψηφιακών γραφείων» (virtual offices) πρόκειται να αποτελέσει επιχειρηματική δραστηριότητα για παγκόσμιους «γίγαντες» του διαδικτύου σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού.

Αλκοόλ κατ’ οίκον

Οι εταιρίες παραγωγής αλκοολούχων ποτών αντιμετωπίζουν ευκολότερα την κρίση από ότι τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές εταιρίες

Οι εταιρίες παραγωγής αλκοολούχων ποτών και ζυθοποιίας υπολογίζουν μείωση κερδών μεταξύ 10%-40%. Περικόπτουν δαπάνες και προετοιμάζονται για μείωση πωλήσεων κατά 1/3 σε χώρες που έχει επιβληθεί καραντίνα. Προσπαθούν να προσαρμοστούν στο e-clubbing και στην κατανάλωση αλκοόλ «κατ’ οίκον». Η κατανάλωση αλκοόλ κάθε είδους σε pubs, bars και εστιατόρια, τα οποία δεν είχαν κλείσει ούτε σε πολέμους, αντιπροσωπεύει το 1/4 με 1/3 της συνολικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών. Αλλά αυτές οι πωλήσεις (σε pubs, bars, εστιατόρια) είναι πιο κερδοφόρες από τις αντίστοιχες σε super markets ή κάβες. Η γαλλική Pernod Ricard (βότκα Absolut και ουίσκι Jameson) προβλέπει 20% μείωση κερδών για το 2020. Η Carlsberg, τρίτη στην παραγωγή μπύρας στον κόσμο, ανακοίνωσε δραματικές περικοπές. Αλλά η κατανάλωση αλκοόλ «κατ’ οίκον»  (στην Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκαν οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών τον Μάρτιο κατά 58% σε σχέση με τον Μάρτιο 2019, ενώ στις ΗΠΑ οι πωλήσεις της τεκίλας Casamigos διπλασιάστηκαν σε ένα μήνα) αντισταθμίζει τις απώλειες από το κλείσιμο των pubs, bars και εστιατορίων. Γι’ αυτό οι εταιρίες παραγωγής αλκοολούχων ποτών μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την οικονομική κρίση συγκρινόμενες με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις αεροπορικές εταιρίες.

Πιο μικρή η Lufthansa

Η γερμανική αεροπορική εταιρία θα συρρικνωθεί κατά 25%

Η Lufthansa παρόπλισε 40 αεροσκάφη, περιέκοψε το 95% των πτήσεων, διέκοψε την λειτουργία της Germanwings (θυγατρική χαμηλού κόστους), επιτάχυνε την αναδιάρθρωση άλλων δύο θυγατρικών (Austria και Brussels Airlines) και έδωσε υποχρεωτική χωρίς αποδοχές άδεια σε 90.000 εργαζόμενους. Η Lufthansa, με έδρα την Φρανκφούρτη, ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρία που περιέκοψε δρομολόγια και εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει συρρικνωθεί κατά 25%. Τον Μάρτιο, πάντως, διέθετε πιστοληπτική ικανότητα 5 δις ευρώ. Ο ελεύθερος από χρέη στόλος της μπορεί να της εξασφαλίσει πιστοληπτική γραμμή άλλων 10 δις ευρώ. Η ΙΑΤΑ (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) εκτιμά ότι οι διεθνείς πτήσεις θα επαναλειτουργήσουν με μια κανονικότητα σε τρεις μήνες.

Ολλανδοί χωρίς τουλίπες

Η κρίση του covid-19 βρήκε την Ολλανδία στην καρδιά της εποχής της τουλίπας.

Ισχυρό πλήγμα για την Ολλανδία η καθίζηση στην αγορά της τουλίπας. Η ακύρωση κοινωνικών εκδηλώσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, οδήγησε σε κάθετη πτώση ζήτησης και τιμών. Οι οκτώ εβδομάδες Μαρτίου-Μαΐου, οι οποίες περιλαμβάνουν Πάσχα, γιορτή της γυναίκας και γιορτή της μητέρας είναι η εμπορική εποχή της τουλίπας, με τζίρο 7 δις ευρώ και ημερήσιες πωλήσεις αξίας 30 εκ ευρώ. Αυτός ο τζίρος φέτος εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 50%. Την περασμένη εβδομάδα η JUB Holland, οικογενειακή επιχείρηση 110 ετών, αναγκάστηκε να πετάξει 200.000 τουλίπες αφού η ζήτηση στην αγορά ήταν μηδενική. Τον Μάριο με κλειστά ανθοπωλεία στην Ολλανδία πετάχτηκαν συνολικά 400 εκ λουλούδια, εκ των οποίων 140.000 ήταν τουλίπες.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial