Press Releases
Τα σύντομα σποτ αποδίδουν καλύτερα
Αυτή είναι η διαφημιστική “ακτινογραφία” των εκλογών του Ιουλίου.
Καθώς τα φώτα της προεκλογικής περιόδου έσβησαν, ξεκίνησε ο απολογισμός της απόδοσης των εκστρατειών του κάθε κόμματος.
Επ’ αυτού, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που διέθεσε η Ira Media, στην Καθημερινή, σχετικά με το πώς διαχειρίστηκε το κάθε κόμμα το διαθέσιμο τηλεοπτικό χρόνο για να μεταδώσει στους ψηφοφόρους το μήνυμά του.
Συνολικά, πάνω από 6 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τα σποτ των ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΚΕ και Χ.Α., ενώ λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια είδαν το σποτ του ΚΙΝΑΛ. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ΦΕΚ 2636/Β/28-6-2019 το σύνολο της διαφημιστικής επένδυσης για τις εθνικές εκλογές του 2019 ανήλθε στα 5.820.000 ευρώ και αφορούσε τη χρονική περίοδο 16 Ιουνίου έως και 5 Ιουλίου, κατά την οποία τα τηλεοπτικά σποτ έφτασαν στους δέκτες μας μέσω της ΕΡΤ και των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών. Ακόμα 250.000 ευρώ διανεμήθηκαν ισόποσα στα συνδρομητικές τηλεοπτικές πλατφόρμες για την προβολή προεκλογικών σποτ.
Τα ποσά δόθηκαν στα κόμματα βάσει των ποσοστών που είχαν αποσπάσει σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 31,6% και η Ν.Δ. το 30,9%, ενώ τα μικρότερα κόμματα μοιράστηκαν την υπόλοιπη πίτα. Όμως και οι νεοεμφανιζόμενοι σχηματισμοί, όπως το ΜέΡΑ25, η Ελλήνων Συνέλευσις, η Πλεύση Ελευθερίας κ.ά., έτυχαν οικονομικής ενίσχυσης, μέσω ενός έξτρα κονδυλίου ύψους 60.000 ευρώ.
Τα κόμματα, ωστόσο, δεν «επένδυσαν» εξίσου αποτελεσματικά το διαφημιστικό τους budget. Ορθότερη αξιοποίηση του χρόνου έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτό από μόνο του δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει την εκλογική δυναμική.
«Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι επένδυσε στα σποτ το πήρε πίσω ως μερίδιο φωνής (s.o.v.). Yπολογίζεται δηλαδή ότι 87,5% του κοινού ηλικίας άνω των 18 είδε το προεκλογικό του σποτ», εξηγεί στην «Κ» η κ. Μαρία Θεοδωροπούλου, Client Service Director της Ira Media. «Mυστικό της καλής απόδοσης της καμπάνιας ήταν ότι δημιούργησαν μικρής διάρκειας σποτ» υποστηρίζει η κ.Θεοδωροπούλου. Αντίθετα, η Ν.Δ., που εισέπραξε 30,9% του συνολικού κονδυλίου, έλαβε ως απόδοση μόλις 19%, καθώς τα δικά της τηλεοπτικά μηνύματα είχαν μεγαλύτερη διάρκεια, άρα ήταν λιγότερα σε αριθμό. Συνολικά, έπαιξαν 978 σποτ της Ν.Δ. έναντι 1.682 του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα «μακροσκελή» σποτ δημιούργησε το ΚΙΝΑΛ, το ΕΠΑΜ-ΑΚΕΛ και η Δημιουργία Ξανά.
Μεγαλύτερη τηλεθέαση των σποτ είχε η ΕΡΤ και εν συνεχεία ο ΣΚΑΪ, ο ΑLPHA, το STAR, o ANT1 και το Open Beyond. Όπως ήταν αναμενόμενο, «βασίλισσα» της τηλεθέασης αναδείχθηκε η prime time από τις 7.30 μ.μ. έως τις 12.30 π.μ., ώρα κατά την οποία προβάλλεται το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, talk shows, συνεντεύξεις πολιτικών στελεχών και των δύο «μονομάχων», Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Ακολούθησε η τηλεοπτική ζώνη 1 μ.μ. έως 5 μ.μ., αλλά και η πρωινή, καθώς φιλοξενούνται πολλές ενημερωτικές εκπομπές.
Πάντως, το δέλεαρ της προβολής δεν ήταν αρκετό για να ξεπεραστούν ορισμένα «στεγανά»… Έτσι, το Μ.Λ. ΚΚΕ δεν παραχώρησε προεκλογικά σποτ στον ΣΚΑΪ, ενώ η Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέμη Σώρρα δεν έδωσε ούτε στον ΣΚΑΪ ούτε στην ΕΡΤ…