Press Releases

14 τρόποι που δείχνουν σε καινοτόμες εταιρίες πώς να πλησιάσουν περισσότερο τη Generation Z (ηλικίες 18-24)

 

ira media gen z research

 

Στην φετινή έκθεση – συνέδριο DMEXCO (σημείο συνάντησης για όλους τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του marketing, digital marketing & innovation) που έλαβε μέρος στην Κολωνία, η Attest, πλατφόρμα ανάπτυξης καταναλωτών, παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να προσεγγίζει τη Gen Z το κάθε brand μέσω της διαφημιστικής του καμπάνιας.

Βάση έρευνας που διεξήγαγε η Attest τον Μάρτιο του 2019 σε δείγμα 1000 ατόμων εντός του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλικίες από 18 έως 24 ετών προέκυψε ως συμπέρασμα ότι οι μάρκες είναι βασικό να επενδύουν στο να είναι επίκαιρες και να ανανεώνονται συχνά προκειμένου να προσεγγίσουν το νεότερο σε ηλικία κοινό τους και να μην περιμένουν να προσαρμοστούν οι νέοι στα δικά τους δεδομένα. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε 14 ερωτήσεις βγάζοντας τα παρακάτω συμπεράσματα:

1. Οι περισσότεροι νέοι νιώθουν χαρούμενοι και αισιόδοξοι αυτή την περίοδο της ζωής τους και πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Συνεπώς μην χτίζετε την μάρκα σας γύρω από αρνητισμό και απαισιοδοξία. Θα πρέπει τα μηνύματα και η θέση του κάθε brand να εμπνέει θετικότητα και ελπίδα.

2. Παρόλο που νιώθουν αισιόδοξοι είναι επίσης πολύ αγχωμένοι για το πώς θα εξελιχθεί η ζωή τους. Θα ήταν καλό η κάθε μάρκα να τους αποπνέει ηρεμία, απλότητα και άνεση.

3. Το μεγαλύτερο ποσοστό της Gen Z παραδέχθηκαν ότι είναι «εθισμένοι» με τα Social Media. Φυσικά και η μάρκα σας θα πρέπει να έχει έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι όλο και περισσότεροι νέοι αποφασίζουν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους καθώς θεωρούν ότι εξαιτίας τους απομακρύνονταν από την πραγματική τους ζωή. Οπότε θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε να μην προσθέτουμε στην καθημερινότητά τους περισσότερα notifications με πιθανές προσφορές και νέα προϊόντα αλλά να κάνουμε τα πάντα ώστε όταν επισκέπτονται τα Social Media της μάρκας μας να έχουν μία αίσθηση ηρεμίας.

4. Ένα αρκετά μεγάλο μέρος της Gen Z δήλωσαν ότι η κοινωνία δεν τους δέχεται γι’ αυτό που πραγματικά είναι. Προσπαθήστε να τους κινήσετε το ενδιαφέρον ώστε μέσω του brand σας να προσδιορίσουν τον εαυτό τους και να νιώσουν αυτοπεποίθηση.

5. Στην ερώτηση εάν διαλέγουν να ψωνίζουν από μάρκες που αντιπροσωπεύουν τα προσωπικά τους πιστεύω σε κοινωνικά θέματα, οι ερωτηθέντες μοιράστηκαν. Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό απάντησε ότι προφανώς και επιλέγουν μάρκες που είναι «ηθικές», ένα άλλο μεγάλο ποσοστό απάντησε ότι δεν επιλέγει με αυτή τη λογική ενώ θα ήθελε καθαρά λόγω τιμής. Συνεπώς μπορείτε να λανσάρετε ηθικές μάρκες στην αγορά αλλά πρέπει να είστε σίγουροι ότι η Gen Z μπορεί να τις αγοράσει. Διαφορετικά θα πρέπει να βρίσκετε τρόπους να τους πλησιάζετε μέσω των γονέων τους.

6. Μέσω του ερωτηματολογίου αποδείχθηκε ότι η Gen Z είναι μία γενιά που παραμένουν πιστοί σε μία μάρκα εφόσον μείνουν ικανοποιημένοι. Πιθανά να αξίζει να επενδύσετε σε προγράμματα «loyalty» ώστε να τους κρατήσετε συγκεντρωμένους στη δική σας μάρκα.

7. Οι κυριότεροι λόγοι που μπορεί οι νέοι να σταματήσουν να αγοράζουν μία μάρκα είναι αρχικά η εξυπηρέτηση πελατών και έπειτα οι άσχημες κριτικές στο διαδίκτυο. Έχει μεγάλο νόημα να επενδύει η κάθε μάρκα σοβαρά στην εξυπηρέτηση πελατών και στην εκπαίδευση των αντιπροσώπων της καθώς κάτι τέτοιο είναι συνήθως στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων.

8. Στην ερώτηση «μέσω ποιων Μέσων προτιμάτε να γίνεται η εξυπηρέτηση πελατών;», με σειρά προτίμησης απάντησαν: Email, Live Chat, Τηλεφωνικά, Whatsapp ή Viber & γραπτά μηνύματα.

9. Αντίστοιχα στην ερώτηση «μέσα από ποια Social Media προτιμάς να λαμβάνεις νέα από τις αγαπημένες σου μάρκες;» με σειρά προτίμησης απάντησαν: Facebook, YouTube, Twitter, Whatsapp, Snapchat, Pinterest & LinkedIn.

10. Οι περισσότεροι νέοι απάντησαν ότι εκτός από κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχουν στην κατοχή τους tablets, Smart Tv’s, E-reader ή Kindle, smart watches ενώ σχεδόν όλοι απάντησαν ότι έχουν κονσόλες για gaming (Play station, Xbox κτλ.) κάτι που μπορεί να προσφέρει μεγάλες δυνατότητες διαφήμισης μέσω αυτών.

11. Η πλειοψηφία των Gen Z απάντησαν ότι προτιμούν οι online υπηρεσίες κάθε μάρκας να παρέχονται μέσω εφαρμογής και όχι μέσω οποιασδήποτε μηχανής αναζήτησης. Συνεπώς εάν δεν έχετε κάποια εφαρμογή για τις υπηρεσίες της μάρκας σας καλό θα ήταν να δημιουργήσετε.

12. Στην ερώτηση εάν βρίσκουν χρήσιμα τα προσωποποιημένα μηνύματα και τις προσωποποιημένες προσφορές από κάποια μάρκα ή τα βρίσκουν πιεστικά, οι περισσότεροι νέοι απάντησαν ότι τα βρίσκουν πολύ χρήσιμα αρκεί να ανταποκρίνονται όντως στις ανάγκες και στα γούστα τους αλλιώς είναι απλά ενοχλητικά.

13. Αποδείχθηκε επίσης ότι ενώ οι πλειοψηφία των Gen Z κατεβάζει δωρεάν εφαρμογές κι ας έχουν διαφημίσεις. Ωστόσο σε σχέση με τις άλλες γενιές εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ατόμων που προτιμούν να αγοράζουν τις εφαρμογές προκειμένου να μην διακόπτεται η εμπειρία τους από διαφημίσεις.

14. Τέλος πολύ από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αρκετά συχνά οι μάρκες που προτιμούν ρωτάνε τη γνώμη τους για θέματα βελτίωσης και νιώθουν ότι η άποψή τους και η γνώμη τους μετράει. Πράγμα που σίγουρα δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες γενιές.

Με λίγα λόγια χαρούμενοι, αισιόδοξοι αλλά και στρεσαρισμένοι φαίνονται να είναι οι νέοι σήμερα. Κάντε τους να νιώσουν ότι έχουν τον έλεγχο και βοηθήστε τους να δουν το μέλλον τους με ελπίδα και να προσδιορίσουν τον εαυτό τους μέσα από την μάρκα σας και θα ανταμειφθείτε! Είναι σαφές ότι προτιμούν να παραμένουν πιστοί στις αγαπημένες τους μάρκες.

Προσπαθήστε να τους κάνετε τη ζωή εύκολη! Άνεση, ευκολία, εύστοχα προσωποποιημένα μηνύματα και υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση πελατών είναι κάποια από τα σημεία που πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση.

Τέλος προσέξτε να έχετε θετική και ισχυρή παρουσία online καθώς τα σχόλια και οι κριτικές παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της άποψης της Gen Z.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial